01/05/2013

Feixisme i llibertat de càtedra

Feixisme i llibertat de càtedra

http://www.levante-emv.com/opinion/2013/04/29/feixisme-llibertat-catedra/993521.html

Josep Vicent Bataller i Ferrando

29.04.2013 | 05:30

La campanya llençada per les Noves Generacions del PP de Castelló de denúncia anònima de professorat que «adoctrine» a les aules senta un perillós precedent antidemocràtic que ens apropa a pràctiques feixistes que posen en perill la pròpia democràcia. Hom troba a faltar una rectificació contundent per part del partit que ens governa a tota la ciutadania. Per als qui han llençat tan ignominiosa campanya i per als qui no estiguen d´acord amb aquestes afirmacions convé fer algunes reflexions.
En primer lloc, la neutralitat política no existeix en tant vivim en societat. Viure en societat implica prendre decisions i participar en la pressa de decisions. Qui no pren decisions o s´implica davant d´una situació injusta està prenent la decisió de legitimar-la o consentir-la amb la seva no acció. No podem definir-nos com apolítics i desprès anar votar… votar és l´acte polític per excel·lència.
En segon lloc, no és possible educar des de la neutralitat… educar en valors significa elegir-ne uns i rebutjar-ne d´altres. Per a educar, d´acord amb els principis de la LOE, cal analitzar la realitat des d´una visió crítica i constructiva, amb la finalitat de tindre capacitat d´actuació i incidència sobre el món en que vivim, per a transformar-lo i millorar-lo. La realitat es pot analitzar des de diferents òptiques i això és el que entenem per llibertat d´expressió i per democràcia.
En tercer lloc, el professorat a l´aula exerceix un dret fonamental que és la llibertat de càtedra. Aquest dret és essencial en la mesura que garanteix la llibertat de consciència, expressió i docència a les aules, sense inferències o imposicions per part del poder executiu de torn. I és precisament aquesta llibertat la que garanteix la pluralitat ideològica a les aules, on l´alumnat té l´oportunitat de trobar un reflex bastant real de la societat on viu, amb tots els seus colors i matisos, el que li permetrà conèixer la diversitat ideològica en que vivim i anar construint la seva pròpia opció personal. Cosa que per cert no passa als centres privats catòlics, on l´alumnat sols té accés a una part d´aquest espectre, i és adoctrinat en doctrina catòlica o en opcions ideològiques conservadores, sense possibilitat de contrastar-les amb d´altres opcions.
La millor garantia contra l´adoctrinament és la llibertat d´expressió i opinió, l´acceptació i respecte cap a d´altres opcions ideològiques, religioses o polítiques, sense imposicions ni coaccions… just el contrari del que alguns pretenen amb iniciatives com aquestes on des de l´anonimat i la impunitat s´anima a denunciar als qui no combreguen amb la seva única veritat que cal defendre a foc i espasa si cal. Així doncs caldria revisar si en tots els llocs es respecta aquesta llibertat d´expressió, consciència, religiosa o ideològica, i actuar en conseqüència. Les noves generacions del PP podrien començar per ací i denunciar als qui no respecten a les aules aquestes llibertats fonamentals… seria un exercici de responsabilitat i de credibilitat que tota la societat agrairia de segur moltíssim. Per cert, caldria denunciar als profes de religió catòlica per adoctrinar? Feina tenen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *